Sunday, March 7, 2010

Aqim di wad

Salam,

Sush betul nak intai blog ni..ada jer halagan..tapi disebab terlalu byk yg nak dicoretkan daku gagah utk membuka..kesibukan n kerja dan rutin harian membataskan semuanya.

First ceta pasal aqim lagi..

Nak jadikan ceta my little boy kena tahan wad pada 15 Feb 2010..org dok sibuk cuti raya cina..aqim kena lak tahan wad..kisahnya aqim batuk yg agak teruk selama 2 minggu..before daku dh bwa dia g check klinik panel..tapi msih stay xelok..perasaan gundah gulana..terdetik di pagi selasa 15 feb 2010..risau melihat ank yg semakin teruk bertambah pucat..daku berbincg n husbandku ingin bawa aqim checkup di hospital pantai putri..husband bersetuju..

Jam 8 pagi..
kami bergegas ke hospital..naluri keibuanku semakin kuat sehingga mengambil keputusn membawa sekali beg pakaianya dan bakul susunya..sempat husbandku bertanya.."wat apa ibu bwa semua tu..coz kita hanya nak checkup aqim.."daku mmebls..ayah ibu rasa sesuatu.biarlah kita bawa shja..sekiranya sebrg kemungkinan kita dh bersedia.."tapi dlm hatiku..tidk mahu semua tu...perasaan hibaku semakin kuat..xtau kenapa..rasa cm xsedap ati..tapi aku gagah & kuatkan semangt..pada hari tersebut daku tidk pun beri tahu ibuku..krn tkut dia risau..coz dia org petama yg sellau risau bila di beritahu tenth khabr aqim..taulah cucu sulong..sygnya melebihi ank..

Jam 930 pagi..
aku cuba mendaftar di atas kad insuranceku..mudh..n terus pihak hospital membuat rawatan awalan..aku di refer pada dr.pakar kanak2.iaitu Dr.kudeep..aku ceritakan tentg kesihatan aqim..dr.marah daku knpa bawa lambt..apa lagi aku mula risau krn kecuaiku..aku beritahu dr.bahawa aku telhpun membwa aqim berjumpa dr panel..dr.berbls sekiranya bb masih xelok & berlanjutn sehingga berminggu..ada something problem..so hati aku jadi semakin tidk menentu..Dr.kudeep mmebuat xray kpd aqim..selepas xray.."dr. berkata ur bb kena tahan di wad..aku xfikir apa setuju shja..demi ankku yg tercinta..

selepas itu,,bermulallh kisah aqim di wad..aqim di tahan selama 3 ari..semsa di wad aqim di layan dgn baik..aku terpaksa brkg di hosital..mkn & tidorku tidk menentu..nasib husband byk membantu..aku terima sumua dugaan ini..semsa di hspital..kami berjiran dgn petient yg sma penyakit n aqim..iaitu kumen dlm peparu..tapi aku lihat bb tu lebih teruk dari aqim..kebiruan bdnnya..menagis tidk berhenti..ketika di hospital..ibunya tidk membwa pakaian anknya..daku sempat sedekah sepsg bju aqim..kpd bb yg kukenali sebagai sofea..tap apakan daya..terkejut aku pada 16hb feb 2010..sofea ank kecil yg tidak tahu berkata2..menghembuskan nafas terakhir..jam 230 pagi..aku sungguh terkejut..coz selama 2 ari bersamanya..sudh timbul kemesraan..tpi apakan daya allah lebih menyaynginya..ibunya sgt tabah..semoga daku setbahnya...kulihat ankku..aku tkut ianya terjadi pd anakku..pelbagai persoaln bermain difikirnku....mananya..hanya batuk boleh membwa maut..

jam 3pagi...
aku terus berjumpa dr.kudeep..bertanyakan kish sofea,,mengapa bayi tu boleh meninggal...katanya kuman sudh merebak sehingga kejantung...terllau cepat kuman tersebut...mukin tu hanya penyebab..Allah jer yg lebih mengetahui..daku risau aqim..tapi dr.berkata aqim di perigkat awal..dan masih boleh diubati..tapi sofea dh terlewat..krn parentsnay lambt ambil tindakn..biarkan ank btuk sehingga sebln..daku tidk salahkan parentsnya...mukin ini hanya alasan dunia..alasan allah kita tidk ketahui..aku ber doa agar roh sofea menjadi penghuni syurga,..."nnatikan iu & ayahmu ya sofea"..semenjk kejadian tu aku menjadi seorg yg lebih berhati2..dlm mendidik khalifah yg bergelar ank..

Selama aqim di wad..dia semakin pulih..after 3 days aqim dh leh keluar..semoga aqim sentiasa chat..ibu sentiasa akn menjaga kesihatamu..nie daku uploadkan pict2 aqim di wad..


Friday, February 12, 2010

Diari seorg ibu- hatiku tersentuh bila membaca artikel ini

Gmail azlini azizdin shah

FW: diary seorang ibu

Norafidah bte Ariff 11 February 2010 16:43
To: Latipah , azlini azizdin shah , azlini azizdinshah

Diary Seorang IBU

25 Mei 2009-

Today is my birthday...happy sangat sbb my husband awal2 pg dah

wish...kwn2 pejabat...along, imran my nierce...siap call kat opis tu

nyanyi2...ptg lepas opis hour...husband ajak pi pizza hut kat rawang...tp

aku rasa mcm jauh sangat..dia pun penat baru abis final exam...so kami

mkn kat tg malim je..

26 Mei 2009 -

bangun pagi je...time nak mandi...aku tgk ada darah...mcm 1st day

period...masyaAllah ...aku baru je masuk 32 miggu pregnant (8

months)...gelabah2 call along tp tak angkat...call my sister in law..(x

nurse)..dia advice suruh pi hospital...check up..takut uri dok bwh...so

aku bergegas ke klinik kesihatan... staff nurse scan...(dr.kursus masa tu

katanya)...tak de pape...baby ok...uri dok atas...semua ok...diaorg tak

leh detact...aku check pad....still ada darah...so aku ditolak ke

Hospital slim river...so bermula le kisah aku berkampung di

hospital...dan sejarah masa mengandungkan husna berulang lg...lg sekali

aku naik ambulans...terus ditahan di labour room..merasa le di

seluk..dikorek. ..papsmear. ..sakitnya hanya ALLAH yg mengetahui..

27 Mei 2009-

masih di tahan di wad...tp darah tak keluar lg...mak n bpk bergegas ke tg

malim dari air port...diaorg baru je balik bercuti dari Indonesia ... ambik

husna, bwk baik tg karang

28 Mei 2009-

aku dibenarkan keluar....baby aku ok...bledding dah tak de...cuma kena

refer hospital untuk check up seterusnya oleh dr pakar...cuma dr bg

pilihan sama ada aku nak operation or normal delivery...aku nak cuba

normal...tp husbang aku prefer operation... tak sanggup tgk aku sakit

bersalin lama mcm masa bersalin Husna dulu

29 Mei 2009-

berehat di rumah....baru bgtau husband...still bledding...tp aku thik

positive...tak de pape kot...panas je bdn...ptg tu, balik tg karang jumpa

Husna...rindu sangat kat dia

30 Mei 2009

duduk rumah mak...lepak2. ..ptg tu bwk husna jln2...

31 Mei 2009-

still bledding...tp gagahkan diri berjln ke Tesco Kuala Selangor...untuk

final shopping barang baby...beli tilam kekabu untuk baby...untuk

dipadankan dgn katil baby yg aku beli dari B, still bledding...sakit2 dah

kat ari2....tp gagahkan diri untuk berjln...ptg pkl 5 bertolak balik ke

tg malim..masih sakit...

lepas drop adik aku rizal kat komuter rawang...sakit masih menyucuk

nyucuk...singgah klinik nabilah untuk scan....kepala baby dah masuk

lubang...tu yg buat aku sakit2...balik rumah, mkn2...siapka brg untuk

antar husna ke nursery....sakit kat ari2 merebak ke pinggang.... ooo...ini

dah lain mcm...aku bgtau husband, terus aku di bawa ke hospital...husna

aku tinggalkan kat rumah pengasuh dia...dan bermula le...kisah aku....

1 June 2009-

aku disuntik ubt matangkan paru2 baby...kerana, baby aku baru berusia 33

minggu 4 hari...di suntik juga ubt penahan sakit...tak bg bersalin

lg...rupanya, aku dah nak bersalin...dah buka 2 cm...dr cuba suntik ubt

kat aku, tak nak bg bersalin lg...sakitye ALLAH je yg tahu...tp demi

baby, aku tahan w'pun aku dah nangis2 masa disuntik tu...esok

pg...constraction tak kerap sangat...so aku ditolak ke wad

bersalin...menjelan g mlm..sakit tu dtg lg...makin kerap...n kerap...n

kerap....nurse check...dah buka 4 cm...makin kerap sakit...di check lg

dah buka 6 cm..terus di tolak semula ke labour room

2 June 2009-

sakit....makin sakit...n sakit....dah buka 10 cm...husband aku dtg

menemani aku...push.. ..push... .aku teringat pesan along..push masa rasa

sakit je...ALHAMDULILLAH, senang sangat bersalin yg ini...aku selamat

bersalin dan ALHAMDULILLAH. ..aku dpt baby boy...sangat comel...iras muka

imran hakim anak along aku...aku sempat susukan dia...berat dia 2.22 kg

(33 minggu)...tp dia kena di bawa ke wad Special Care Nursery (SCN) untuk

check up lebih lanjut...aku happy sangat dpt baby BOY...bukan bermaksud

aku tak suka dpt Husna, tp aku gembira...aku dpt sepasang anak....

waktu lawat tgh hari, aku sempat jenguk anak aku di wad SCN...dr

mengesahkan, anak aku kena rawatan rapi...mungkin ada masalah paru2 or

jantung...tp tak sure lg...aku cuba think positive...mungkin sbb anak aku

dilahirkan pramatang... tu sbb dr ckp mcm tu...

3 June 2009-

aku jenguk anak aku sorang2 kat wad SCN...masih berwayar...dr. pakar

kanak2 mengesahkan kat aku...yg anak aku berkemungkinan menghidap

penyakit jantung berikutan ada bunyi di dadanya...mungkin akan di refer

ke IJN untuk imbasan jantung...Ya allah...aku sangat risau n susah

hati...aku cuba untuk perah susu aku...untuk bg kat anak aku...tp belum

ada susu..aku cuba ...tanpa putus asa...aku dah boleh discharge dari wad

bersalin...tp kena duduk di Wad SCN untuk menemani anak aku...atas

perbincangan bersama...suami aku memberi nama pd baby kami...Qaid

Ahmadinejad yg bermaksud-Pemimpim/ ketua yang berani menegakkan

kebatilan...

4 June 2009-

kami membawa Qaid ke IJN untuk imbasan jantung...Dr. pakar di

sana ..mengesahkan yg anak kami menghidap penyakit jantung berlubang (tp

kecil) dan injap jantung tersumbat... .aku ttp tabah menghadapi dugaan

ALLAH ini..aku cuba untuk think positive..selagi ada jln, selagi tu kami

akan usaha...janji Qaid sihat...seperti kakaknye Qaisara Husna...Dr.

pakar mengesahkan 15 June ini anakku akan di tahan di IJN...untuk minor

operation

5 June 2009-

Qaid dah dibenarkan untuk terus menyusu bdn denganku...susuku pun semakin

banyak...ALHAMDULIL LAH....moga dgn susu ku ini..dpt menyihatkan tubuh bdn

Qaid...dan aku tak putus2 berdoa...

6 June 2009-

Qaid ditukarkan ke wad biasa...buka ICU lg...ini satu pembaharuan. .tp

masih dipasang ubt IV Prostaglandin iaitu sejenis ubt jantung....n aku

boleh meneruskan tugasku sebagai seorang ibu...dpt menyusukan dia seperti

biasa...

7 June 2009-

Qaid berasa selamat setiap kali aku

mendukungnya. ..berzikir. ...beratib. ...makin sihat...

8 June 2009-

lagi 5 hari untuk dibawa ke IJN....5 more days my darling!!... sabar ye

sayang ibu...bertahan ye...

9 June 2009-

siang mlm aku habiskan masa di sisi Qaid...

10 June 2009-

aku rindu kat Husna...tp aku tak perlu risau...Husna dah cerdik...dah

boleh berdikari... Qaid perlukan ibu lg dekat disisinya... .kakak kena

mengalah ye sayang...

11 June 2009-

Qaid makin sihat....berak kencing normal mcm baby lain...aku menjadi

penghuni senior di wad SCN...org lain keluar masuk...aku masih ttp di

sini...tak pe...demi anakku...aku rela berpantang di hospital

12 June 2009-

mak suruh aku perah susu banyak2...tinggal untuk Qaid...pg2 suamiku dtg

ambik untuk balik..bertungku. ..mkn nasi panas...n etc...tp aku

tolak...tak sanggup tinggalkan anak aku pg2....biarlah aku tak berapa

sempurna berpantang.. ..janji aku ttp berada di sisi anakku...

13June 2009-

2 more days sayang....bertahan ye

14 June 2009-

aku sangat happy hari ni....aku esok aku akan ke IJN...balik rumah tgh

tu...packing brg

15 June 2009-

Hari yg dinanti-nantikan. ...pg lg aku dah mandi, bersiap...susukan Qaid

kenyang2..sbb aku akan bawa Qaid ke IJN...

on the way ke IJN, Dr.caroline dari Hospital SLim River telefon,

mengatakan yg nama anak aku tidak di refer ke wad IJN...bg aku ini satu

petanda...kenapa berliku liku perjalanan anakku ini...kenapa diaorg

careless menjalankan tugas....aku n suami dah uruskan pembayaran anakku

untuk di tahan di wad...17 June akan di operation... kenapa diaorg ni

teruk sangat...pasal apa susahkan anak aku...berapa lama lg anak aku akan

bertahan???? aku nangis tak tentu arah....for the 1st time semenjak anak

aku sakit...aku menangis sebegini teruk....

16 June 2009-

atas usaha Dr. Ahmad, Dr pakar kanak2 hospital slim...Qaid dpt juga di

bawa ke IJN..tp untuk check up...sama ada boleh di operation atau

tak...selepas di Check oleh Dr. Haifa(Dr pakar jantung IJN)...dia ckp

Qaid kena tunggu berat naik dulu baru diaorg confident untuk

operation... sbb Qaid masih kecil...urat2 dia masih halus...takut terkoyak

bila di operation... so aku kena bwk balik slim...untuk tunggu kg dia

naik...Dr. ahmad bantu aku n husband...dia order 1 serbuk soya n minyak

MCT oil...yg selalunye dia beri kepada baby2 untuk naikkan kg...kalau

tanpa bantuan2 semua tu...kemungkinan anak aku naik kg adalah dlm masa

sebulan....so lepas di beri beda2 tu...kg Qaid akan naik dlm masa 2

minggu...bermula le episod duka dlm hidup aku...Qaid tak dibenarkan

menyusu terus dgn aku...alasan : nanti dia penat..kg dia lambat

naik...aku kena perah susu...dan anak aku diberi minum melalui

tiub...sangat sedih sbb dia mencari2 susu aku...aku cuba juga untuk bg

curi2....tp tiub tu menyebabkan dia tak selesa...

17 June 2009-

masih meneruskan usaha memerah susu untuk Qaid...aku kena sediakan 42 cc

susu aku...every 3 hours...

18 June 2009-

susu untuk Qaid dinaikkan ke 44 cc...tanpa Qaid breast feed

dgnku...susuku tak berapa banyak keluar...sangat buat aku susah hati

19 June 2009-

berat Qaid naik ke 2.395 kg...ALHAMDULILLAH

20 June 2009-

susu untuk Qaid dinaikkan ke 48 cc...Ya ALLAH...permudahkan lah urusan

kami...perbanyakkan le susu ku..demi kesihatan anak ku Ya ALLAH!!!

21 June 2009-

susu untuk Qaid dinaikkan ke 50 cc...aku cuba minum air banyak....mkn

lobak putih...minum susu anmum...minum sangat banyak...takkisah kalau

urat aku kembang atau perut aku buncit...demi Qaid...aku rela...Demi

kesihata anakku

22 June 2009-

masih di Wad SCN...menemani annakku...makin tembam...makin chubby...pg ni

bila ditimbang berat....berat Qaid naik ke 2.44

kg....alhamdulillah ...Qaid.. .bertahan ye...4 kg lg sayang...

23 June 2009-

susu Qaid dinaikkan ke 55 cc bersamaan 2 auns...aku tak putus asa..terus

memerah susu setiap 3 jam sekali...demi annakku...Qaid Ahmadinejad

24 June 2009-

pg ni, Qaid masih aktif mcm biasa....nangis bila disalin pampers...tp dia

mmg baik..tak banyak ragam...tak kuat nangis mcm baby lain...senang

jaga..senang bersalin...

11.30 pg- aku baru perah susu Qaid...tgh tunggu nak bg susu...tiba2, SP02

(deyutan nadi) dia menjunam dari 90 lebih ke 5..aku jerit panggil staff

nurse....terus refer dr....dr buat CPR pada annak ku yg masih kecil

ini...terus dia nangis mcm biasa....

tgh hari tu, Qaid di masukkan ke ICU baby....katil mula2 dia

lahir...untuk pemerhatian rapi...

aku dimaklumkan oleh Dr., sekali lg perkara ni terjadi masa aku mkn

tgh...dan dr buat CPR lg pd anakku...dan mereka mengambil keputusan untuk

memakaikan Qaid oksigen untuk bantuan bila dia berhenti bernafas lg...aku

sangat risau..Ya ALLAH...selamatkan lah ANAKKU...jauhi le dia dari

bahaya...sembuhkan lah anakku ya ALLAH

ptg tu perkara ni jadi lg buat kali ke 3...3 kali mereka membuat CPR ke

atas anakku...

25 June 2009-

aku tak nak tinggalkan Qaid...tp staff nurse suruh aku rehat...suruh

tido..diaorg ada tunggu Qaid katanya...aku pun tido di bilik sebelah

anakku...menjelang pkl 3 pg, nurse kejut aku...bgtau suruh perah susu...n

di maklumkan perkara siang td jd lg sekali...dah aku tak tido terus

bermula pkl 3 pg itu...untuk menemani anakku....aku takut perkara tu

terjadi lg...aku dimaklumkan oleh dr., CPR dah diber sebanyak 4 kali

untuk anakku...dan itu tak bagus untuk seorang baby...jika dia survive

pun...katanya, kemungkinan dia akan cacat...sbb oksigen dia kurang...dia

tak lawan...dia bergantung pg oksigen tu..aku risau...sangat risau

pkl 8 pg-

perut Qaid membesar...dr mengesahkan ada kuman di perutnya...tak tau

punca dari mana...aku bingung...kenapa tidak terjadi pd baby2 org

lain..kenapa anakku....Qaid sakit jantung...kenapa tak jd kat baby2 yg

sihat2 yg lain...kenapa mesti anakku yg kena..Qaid di suruh

berpuasa...tak dibenarkan menyusu..masuk 2 hari aku tak dengar suaranya

semenjak di pakaikan tiub oksigen itu...ya ALLAH...ujian apakah yg KAU

uji terhadapku.. ..adakah kerana dosa2ku yg lalu perkara ni di uji ke

atasku..kenapa mesti anakku yg menjadi mangsa??kenapa ya ALLAH....Qaid

menangis tak dengar suara...tp hanya air mata yg keluar yg sangat

menghibakan hati ku....

menjelang ptg..aku minta untuk balik kerumah sebentar...untuk rest, pkl

8, dr caroline call...suruh aku n husband ke hospital segera...

kami disahkan yg tekanan darah anak sangat rendah....sebarang kemungkinan

bakal berlaku...dan kami di benarkan duduk menemani anak kami...masuk 2

mlm aku tak tido ...aku sangat takut...takut dia pergi tanpa ibunya di

sisi....Qaid. ..bertahan nak...bertahan sayang...ibu ada teman Qaid...

26 June 2009-

pg Jumaat....aku tak tido semalaman, menemani Qaid...aku sangat takut

dengan sebarang kemungkinan yg bakal berlaku...aku tak mkn, tak

mandi...terus menemani Qaid...sampaikan kwn2 yg dtg menjenguk kami di wad

itu pun aku tak pedulikan..aku tak nak berganjak walaupun sekejap...aku

takut Qaid pergi meninggalkan aku bila aku tak de disisinya... aku nak

sentiasa menemani anakku...puas di pujuk oleh suamiku untuk berehat

sebentar, tp aku tak peduli...aku tak nak...

menjelang tgh hari, Dr. Caroline memberitahu kami...anak kami sangat

lemah...bergantung sepenuhnya pd mesin oksigen..dia tak fight langsung

katanya...dlm hatiku..mcm mana dia nak fight, kalau di cucuk ubat

bergelen gelen...babyku pramatang... masih dlm hari..mana dia mampu n

sanggup menanggung bergitu banyak antibiotik yg masuk ke bdnnya...even

org tua sekali pun tak sanggup terima...babyku masih kecil..antibody dia

sangat lemah!!!!Dr caroline berkata..."BERSIAP SEDIA DGN SEBARANG PERKARA

YG BAKAL BERLAKU....KAMI CUBA SELAGI TERMAMPU, EVEN QAID SURVIVE PUN,

KEMUNGKINAN DIA MENGALAMI KECACATAN... aku tak kisah, cacat ke...sumbing

ke walau mcm mana pun anakku alami, aku terima...aku bela dia...aku tak

sanggup dia tinggalkan aku...

tp aku tak nak tunjuk kesedihan aku depan suamiku, aku hanya mampu

berkata pd suamiku 'BANG, APA PUN YG BAKAL TERJADI..KITA REDHA"...w'pun

mulutku berkata bergitu...hati ku menafikannya. ...Qaid.. bertahan

nak...ibu ada teman Qaid

bpk dan ibuku dtg melawat...membawa bekalan untukku, airmata ku tak mampu

bertahan.... aku nangis sepuas puasnya...aku meluahkan apa y terpendam di

hatiku pd kedua org tuaku...ibuku hanya menasihatiku,

berdoa...berdoa. ..pelbagai surah diberi utukku lafazkan di ubun2

anakku...di telinga anakku...bpkku berkata, sabar...ini dugaan

allah...alah nak uji awak...even anak awak cacat sekali pun, kalau awak

dan azrol tak mampu nak bela, kami sanggup bela....beri pd kami...bpk,

mak...mulia sungguh hatimu....

aku ttp menunggu...dan menunggu di sisi anakku...sayang, ibu ada di

tepimu..menemani Qaid...Qaid jgn bimbang...ibu ada...Qaid jgn takut...ibu

teman Qaid...tp hati seorang ibu, tak sanggup tgk anaknya di perlakukan

sedemikian rupa..diinject sana sini....tak cukup kaki tangan, betisnya

pula di cucuk...di ambil darah..Dr.ckp, puan, darah anak puan tak

cukup....aku rela mereka menambah darahku....ambil le sebanyak

mana...asalkan anakku selamat...

ptg, Dr. pakar kanak2 dtg menjenguk... dia memaklumkan pd kami...kuman itu

dah merebak ke ginjal anakku...anakku tak kencing..tak berak..perut makin

membesar...kulit makin menipis..merah2 dah ketara di bahagian perut...ya

allah....aku bermohon kepadamu...aku REDHA kau ambil nyawa anakku..jg lah

di biarkan anakku di seksa sedemikian rupa...jika ada kesalahan ku,

kesalahan suamiku...biarlah kami yg menanggung dosa yg kami

lakukan...tetapi jgn le anakku yg menjadi mangsa...aku bagaikan hilang

pedoman....hilang kewarasan... pabila melihat anakku sedemikian rupa...

Dr. pakar membuat keputusan untuk di adakan minor operation untuk menebuk

sedikit lubang di perut anakku...untuk melihat sama ada ususnya telah

pecah (yg mengakibatkan perutnya membesar) atau asid...atau dpt

mengurangkan kekembungan bayiku itu...

aku terus berada di sisi Qaid...membaca ayat2 suci, pelbagai doa...untuk

kekuatan anakku...aku menjadi kuat semangat, berfikiran positif..yg

anakku bakal sihat kembali..selagi ada cara...selagi tu aku terus

berfikiran positif..aku tahu anakku kuat...jika ibunya kuat...air susu yg

mengalir pd anaknya membuatkan anaknya menjadi kuat...aku terus berada di

sisi Qaid, dia memberi respond padaku...kakinya diangkat-angkat. .aku

terus mengusap pipinya...aku lihat airmatanya mengalir...matanya

terbuka...rupanya dia menangis...aku usap lg pipinya..mulutnye bergerak

gerak...rupanya anakku lapar..dia nak susu...bila ku suarakan pd

nurse...Dr. tak bg, anakku kena puasa...sedihnya la hatiku..hibanya

rasa...Qaid. ...ibu tak berdaya sayang....adik sakit...kalau ibu bg

juga...nanti perut adik tak leh menerima...ibu tak mampu sayang...

menjelang mlm...pkl 10.30, sebelum Dr. Ahmad dtg, anakku putus nafas

sekali lagi...Dr. Sumi membuat CPR pada anakku...aku terus keluar dari

wad NICU itu kerana tak sanggup melihat...sedangkan org tua pun di buat

CPR kita rasa sakit..inipula baby kecil...dlm hari..masih dlm pantang..ya

ALLAH...berilah kekuatan pd ku...suamiku terus membaca yassin di sisi

anakku...jantungnya semakin lemah..tekanan darah mula tak stabil...CPR yg

di lakukan kali ini...begitu lama di bandingkan dari hari2 sebelum

ini...bila keadaan dah stabil, Dr. Ahmad terus membuat minor operation pd

anakku...kemudian. .setelah selesai, dr. ahmad menunjukkan pd

suamiku...bahawa. ..usus anakku elok, yg keluar hanya darah dan air

sahaja...aku bersyukur... bersyukur kerana tiada apa2 yg berlaku pd organ

anakku...

selepas Dr. Ahmad membuat minor operation pada anakku...anakku putus

nafas sekali lg...Dr. Ahmad dan Dr2. yg lain terus membuat CPR pada

anakku..aku tak masuk ke bilik itu...tp terus melihat dari

luar...kemudian, dr. sumi dtg kepadaku...MAK. ..TAK NAK MASUK KE

TGK??...aku ckp...nanti Dr., saya tak sanggup tgk anak saya dilakukan mcm

tu...tak sampai hati...

kemudian...aku lihat, suamiku menangis...menangis tak henti henti...aku

terus berlari ke arah suamiku...kemudian aku duduk di sisinya...Dr. Ahmad

dtg kepadaku...dia ckp, KITA DAH BUAT CPR PD BABY SEBANYAK 6 KALI...TAK

ELOK UNTUK BABY, DIA SEMAKIN LEMAH...KITA CUBA SEDAYA UPAYA...TP DIA TAK

RESPOND...IBU BOLEH CUCI TANGAN...DUDUK DEKAT ANAK...BOLEH PEGANG

DIA...aku terus membasuh tanganku...dan aku ttp mengatakan pd

suamiku...BANG, KITA REDHA...REDHA DGN UJIAN ALLAH...kemudian, aku terus

pergi pada Qaid....mencium dia tanpa henti...melafazkan kalimah syahadah

padanya...membaca ayat2 lazim pdnya...membaca doa nabi yunus

pdnya...kemudian. .aku tgk Dr. terus menanggalkan mesin dan wayar2 yg

melekat di bdnnya...kenapa Dr???Dr. ahmad terus menggeleng.. .Ya

ALLAH....Qaid. ..anak ibu, kenapa tinggalkan ibu..ibu tak sanggup

nakkkk....aku seperti hilang akal...hilang kewarasan aku....Qaid. ..ibu

sayang Qaid...kena tinggalkan ibu sorang2..ibu tak sanggup

nak...Qaid.. .kenapa kuman tu kena kat Qaid..kenapa tak pd budak2 lain yg

sihat2...anak ibu sakit jantung...kenapa anak ibu yg kena...Ya

ALLAH.....kenapa ambil anakku dari ku..kenapa tak ambil aku

sekali???Qaid. .........

aku terus pengsan....lemah. ...adakah ini hanya mimpi...adakah ini hanya

gurauan semata mata...Ya ALLAH....berat sungguh ujian mu ini....aku tak

mampu untuk berkata apa..hanya air mata yg mengalir tanpa henti...berat

sungguh ujianmu ini ya ALLAH...berilah aku kekuatan ya ALLAH...

suamiku mula menelefon ahli2 keluarga kami...memberitahu ttg berita pahit

ini...ramai yg cuba menghubungi ku...tp aku begitu lemah untuk

menjawab..terlalu pahit dugaan ini...ibu mana yg sanggup berpisah dengan

anaknya...tiada sapa yg mampu berada di tempatku ini..

menjelang pkl 1.30 pg..kakak iparku (kak ida) dan abg wan sampai...aku

terus terusan menangis...tak sanggup rasanya menerima hakikat

ini...adakah aku bermimpi...atau ini hanya mainan tidurku...ku cubit

cubit lenganku..ku ketuk ketuk kepalaku...betulkah semua

ini...ya...hakikatn ya mmg benar....ini adalah realiti..bukan mimpi...aku

harus menerima dugaan ini dengan tabah...tp aku menafikan... aku

redha....tp aku tak sanggup meniti hari-hari berpantang aku tanpa Qaid di

sisi..mcm mana keadaanku nanti..ya allah...kuatkanlah semangatku.. aku

begitu lemah sekali...

Jenazah Qaid dikafankan di hospital...sebelum kami berangkat ke rumah

mayat, aku dibenarkan untuk melihat jenazah anakku...Ya ALLAH...anakku

seperti tidur...senyuman dibibirnya.. ..begitu comel wajah anakku..begitu

tenang sekali dia pergi dijemput ilahi...Ya ALLAH...besarnya rahmatmu


Tuesday, February 9, 2010

celebration 1st birthday aqim

Salam...ehmm..baru berkesempatan ibu nak update blog..xada msa lasung..masa terlalu pantas ibu xmampu nak mengejar...nie dh ada kesempatan ibu nak coret sikit megenai sambutan 1st birthday aqim..aqim birthday 25 jan..but ibu sambut for this year pd 30hb jan 2010..

Sambutan Birthday aqim ringkas tapi meriah...ibu wat mna yg diranAdd Imagecg jer...pd mula ibu ingt nak invite dlm 50 org jer..tapi disebabkan buat dkt umah opah...so jadi dua kali gandalah..tapi brsyukur..semua brjln n lancar..Birthday aqim dimulakan dgn doa selamat...yg hadir terdiri dari kwn ibu,saudara mara,jiran tertangga dan kwn2opah n atok..tapi kelam kabut gak ibu..apa yg dirancg lain jadinya..hehe..tapi yg paling teruja opah aqimlah..seharian dia masak menu untk tetamu yg dtg...kesian opah nasib jiran2 opah byk menolg...ibu ingat nak wat simple..tapi dh jadi cm kenduri lak..mana xnya..tetamu yg dtg hampr seratus setengh..tapi alhamdulilah makanan cukup untk tetamu...

Hadiah paling bermakna dari aqim utk ibu n ayah..betul2 genap aqim sethun aqim dh leh berjaln hampir sepuluh langkah,.dhleh berdiri sendiri...padahal sblum nie aqim xmenunjukkan lasung gaya nak brjln..tapi kuasa tuhan mengatasi semuanya..mukin berkat doa ibu siang mlm...alhamdulilah..

3 jam berlasung birthdy aqim..dlm keadaan semuanya baik..lagi pun ibu dh wt perancgn awal utk sambutn birthday..bajet pun ibu n ayah dh sediakan terlebih awal..cuma ibu terkilan ibu xdpt belikan hadiah utk aqim.coz brg yg ibu nak beli masih blum ada..inyallah ibu akn dpt hadiahkn istemewa untk aqim...dlm masa yg sma aqim dkt hampir dkt 15 hadiah...xlah byk sgt...tapi yg pelik duit lagi byk dari hadiah .hampr 3rtus aqim dpt colect ..alhamdulilh..ibu dh simpn pun duit aqim dlm simpnan aqim..semoga pd semua ygmemberi hadiah dan duit pd aqim akn dimurahkn rezeki...xlupa juga tq pd yg tidk hadir tapi tetap memberi ucapn..semoga aqim akan menjadi insan, ank yg soleh di dunia & akhirat..amin..

meh lihat pict2 aqim msa persiapn & sambutn 1st birthday aqim..







Tuesday, January 19, 2010

aqim..aqim..aqim

wah..byk sebenarnya nak cerita..tapi xada masa lah....nie yg wat aku xsabar nak beli notebook..dh booking msa PCfair ari tu..mslhnya..color yg nak tu blum sampai..bilalh nak sampai nie..u all nak tau..dari kecil aku suka tulis diari..now zaman dh canggih..kita luahkan dlm blog..diari biasanya rahsia..tapi blog leh kongsi sama..semenjak jadi ibu nie..byk benda yg ku nak tulis tentg ank..xtau knpa..mukin first anak..

aqim ankku yg semakin lasak..xlama lagi dh nak sethun..tapi aqim masih blum leh jln..risau pun ada..tapi ramai yg ckp bukn semua budk sma..aku mesti jadi ibu yg sabar..ari2 aku lihat berkembangn aqim..walau penat berkerja aku tetap melayan kerenah sekecil ni..semoga aku tabah menhadapi smua nie..ops kekdg samapi terlupa tanggungjwb sebagai istri..tapi aku cuba perbaiki..nasiblah dpt suami yg memahami..aku bertuah krn memiliki suamiku..walau xsekaya mana tapi aku bhgia..inilah berkat percintaan kami..xnak ceta pasal suamiku..first ari ni topik tentg raqam aqim...

Coming soon birthday aqim..aku n my hubby dh wat perancgn sedikit tentgnak sambut birthday aqim..this year first day aqim..xtau nak sambut cm na..tau semampu yg mna jer..perancgn dh dibuat..semoga apa yg diracg terlaksana..

aku n hubby a xtau nak kasi hadiah apa utk hari jadinya..nak jadiakn ceta weekend ada kami jln2 kat mall..tetiba kami jumpa mini car for budk..kami sma2 usha dan saling berpandgn..aku tersenyum n faham apa maksud my hubby..mukin otaknya fikir sma n aku..mulalh kami test drive mini car tu..wah..reaksi aqim memg cukup suka..cm profesional dia memandu..tapi mahal gak..diluar kemampuan..tapi dlm hati nak juga belikan..my hubby ckp nanti kita lihat bajet..klw ada rezeki lehlah kita belikan aqim..tapi tulah anak2 nie xleh ajar seng..biar diorg belajar sush..baru diorg tau meniali sesuatu..ehmm..aku ingat hubby aku terus nak beli..katanya klw beli sekrg alamatnya bukn hadiah dh..betul gak..apa pun aku kena sabar..

huhu..mai tengok aksi aqim n mini carnya.."test drive"..

ayahnya memg minat keta..now anak pun ikut sma..like father like son









Monday, January 4, 2010

Permulaan yang indah..

Salam kenalan..Tq coz usha2 my blog..

Ehmm..Permulaan bagi 2010..sekarg aku dh ada blog..
dlm blog nie semua akn tercatat setiap perjalanan kehidupan..pahit paut kita kongsi bersama..

Sesungguhnya bertapa indahnya sekiranya apa yg tersimpn dpt diluahkan..zaman teknologi sekrg membuat smuanya mudah..cuma hanya kita yg dpt menilai sesuatu..

Permulaan kehidupan ku..

Tanggal 2000 aku mengenali cinta..aku diketemukn n seseorg...pelbagai dugaanku tempuh baru aku tau erti cinta walau ketika itu aku blum brsedia..brkat kesbranku percintaan ini berjaya ku semai sehingga 7 thun..bunyinya agak lama..tapi kehdupan ini sebenarnya terlalu pantas....banyak perkara yg mematangkan aku..semoaga permulaan ini memberi sinr kebhgian..

LUV Shahazlin..

Setelah Percintaan kulayari mendapat restu dari yg maha ehsa dan kedua ibu bpa.kami telah disatukn di ats pelamin ciptaan kami..pada tanggal 10 Ogos 2008..
Bermula kehidupanku sebagai seorg isteri..bertambhlah tanggungjwbku..namun aku terima dgn hati yg terbuka..tanggugjwbku terhdp keluarga tidk aknku lupa..tambhn aku merupn ank sulong..semogo ikatan perkahwinanku akn berkekalan sehingga hujung nyawa..inyallah..Doakan 'Ya'
Saat2 indah...


Ya Allah..Indahnya hidupku..terima kasih krn sentiasa memberi peluang kpdku untk merasai setiap nikmat dimuka bumimu..pejam celik usia perkhwinanku hampir 2thun..setiap perkhwinan mengimpikn chya mata..pada mulanya aku kira terlalu pants sekiranya aku ingin memiliki hak itu..namun kuasa tuhan membatas segalanya..setelah hampir setahun aku melayari khdupn sebagai isteri..aku dikejutkan dgn berita yg amat gembira..sehingga aku menitiskan air mata..apabila aku diberi tahu aku mengandung anak sulung..msa tu aku rasa ingin rebah..krn rasa cm xpercaya..msa tu hanya yg pernah menjadi seorg ibu yg tahu kegembiraan itu..aku brsyukur krn diberi peluang ini..aku layarinya selama 9 bln..akhirnya insan yang ku tunggu lahir kebuka bumi ini...
anak ibu & ayah- Muhammad Mustaqim



Terima Kasih Allah..krn memberi kami insan ini..kami berjanji akan menjadiknnya khalifah yg soleh yang sentiasa tunduk pd perinthmu..kami juga mohon insan ini menjadi ank yg soleh,ank yg berjaya di dunia & akhirat..

Muhammad Mustaqim..Nama yg sentiasa bermain dimimpiku semsa aku mengandungkan insan ini..aku pernah bermimpi didatangi oleh seorg perempuan tua yg mengatakan sekiranya anak ini lahir kau letakkan nama ank ini Mustaqim..bila ibu terjaga dari mimpi itu..ibu membelek buku tafsiran nama..oh indahnya namamu..Mustaqim bermakna..yang lurus..semoga berkatnya nama ini kau akan menjadi insan yg sentasa menuju kejln yg lurus..amin..Perjlanan ibu mengandungkn aqim terlalu mudh..aqim tidk pernah megidamkn apa2..cuma semsa ibu mengandungkn aqim..ibu byk mendekatkan diri kpd Allah..org ckp klw kita sentiasa mengingati Allah dan membaca ayat suci..ank di dlm kandugn inyallah akn menjadi ank yg soleh..ibu buat yg terbaik wat anak ibu..hari demi hari..bln demi bln..akhirnya ank ibu lahir juga..walau sakit dan perit ibu cekal untk lihat kmu selamt dan nikmati hidup dimuka bumi ini..Tanggal 25 Januari 2009..permulaan yg indah bagi 2009..ibu selamat melahirkan seorg insan lelaki pada pukul 2.30 ptg..airmata seorg ibu menitis ketika mendgr suara tagisan..baru ibu tau ketika tu keperitn melahirn ank..namun kesakitan itu hilang sekelip mata apabila melihat kmu berada sisi ibu..Ya Allah inilah kejadianmu yg perlu manusia bersyukur..
Dari Tarikh itu bermulalh kish hidupku sebagai seorg isteri, ank & ibu..
Semoga aku dpt mengalas semua tanggungjwb ini..Ya Allah aku bermohon agar diberi peluang utk sentiasa mengacapi kehdupn yg indah ini..tabahkan hatiku utk lalui semua dugaan mu..Amin..

Semoga permulaan ini yg indh ini akn kekal sehingga kehujung nya.."Inyallah"

Aqim'Newborn'

Aqim 3 mth..Koleksi aqim
Aqim 4 mth- dh pandai mengagah

aqim 5mth- masa ni aqim nak beli walker

Aqim 6 mth..aqim memg suka g jln..


aqim 7 mth- suka take pict.

aqim 8 mth- ragam


aqim 9 mth..aqim xpandai brgaya
aqim 11 mth- dh pandai nak mkn cm2

Now aqim hampir nak masuk 1 year..tunggu ya..pict aqim..for 1 year..LUV u all

hai...

welcome to my blogspot...wah bestnya dh ada blog sendiri..